Versnelling bij Fringe Company

Fringe Company werkt vanuit Deventer aan het verbeteren van het onderwijs met de producten Trajectplanner en Onderwijsonline. Een jong en gedreven team is verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbouwen van beide applicaties.

De vraag vanuit de directie was hoe de snelheid en efficiëntie van het team verhoogd konden worden.

De landkaart

Ook bij Fringe Company zijn wij begonnen met een scan. Hierin komen alle onderwerpen die belangrijk zijn voor de performance van software development & delivery binnen een organistie aan bod. De resultaten zijn verwerkt in een landkaart gecombineerd met een roadmap van quick wins en een langere termijn plan.

"Ik ga nooit meer ergens werken waar de functie van releasemanager überhaupt nog nodig is." Ryan Grippeling, software ontwikkelaar

Activiteiten

Een aantal van de quick wins uit ons eerste onderzoek zijn gezamenlijk doorgevoerd. Vervolgens is een FourScouts kwartiermaker ingezet die het team en de rest van de organisatie coacht in moderne practices zoals Continuous Delivery & Deployment en alle randvoorwaarden om dat nu en in de toekomst te (blijven) doen.

"Het team praat nu over hun eigen werk van 9 maanden geleden alsof het door een vreemde geschreven is." Jeroen Platvoet, directeur

Een belangrijke bottleneck was de infrastructuur. Wij hebben een cloud-native infrastructuur ingericht. De applicaties zijn ontvlecht van de bestaande infrastructuur en geschikt gemaakt voor een infrastructuur gebaseerd op containertechnologie. Op basis van het principe 'you build, you run it' is het team getraind in het gebruik en beheer van de nieuwe infrastructuur. Wij blijven betrokken als DevOps/SRE.

Resultaat

Er is een aanzienlijke verandering teweeg gebracht, niet alleen op het gebied van software development & delivery. De ontwikkelsnelheid ligt nu al veel hoger, maar belangrijker is dat er een cultuur van continue zoeken naar verbetering is ontstaan.

"Het is gaaf om te zien hoe een team groeit en sneller gaat bewegen wanneer de Continuous Delivery practices echt worden toegepast." Arno van Rossum, kwartiermaker

Keywords: PHP, CI/CD, Google Cloud, coaching, DevOps, 'You build, you run it', Kubernetes